کتاب اسرار ماه رمضان

مشخصات كتاب:

نويسنده: محمدتقی فياض بخش
موضوع: دعاهای ماه رمضان و مناسك آن
تعداد صفحات: ‌۲۱۶
ناشر: فرداافر

این کتاب از مجموعه شش جلدی با عنوان ادب حضور است که به آداب و مراقبات مهمترین ایام سال در نزد اهل معنا می‌پردازد: اوقاتی که در فرهنگ اهل بیت علیهم السلام فرصتی ویژه برای سیر و سلوک توحیدی معرفی شده‌اند.
این ایام عبارتند از سه ماه ارجمند رجب، شعبان و رمضان و اربعین موسوی یعنی ماه ذی القعده و دهه‌ی اول ذی الحجه و ایام سوگواری حسینی علیه السلام در محرم و صفر.
کتاب حاضر عصاره دستورات اخلاقی و عبادی و همچنین معارف توحیدی پیرامون ماه رمضان بنابر مکتب تربیتی علامه طباطبایی (ره) است. ویژگی مهم این کتاب آنست که استاد محمدتقی فیاض بخش برخی از لطایف و ظرایفی که خود از محضر اساتید اخلاق و سیر و سلوک، به ویژه مرحوم آیت الله سعادت پرور دریافت نموده در این کتاب ذکر نموده است.

کتاب اسرار ماه رمضان در دو فصل اصلی تنظیم شده است:
فصل اول جایگاه ماه مبارک رمضان و روزه‌ی آن در تهذیب نفس
فصل دوم راهبردهای عملی برای بهره‌گیری بهتر از ماه رمضان که خود یازده بخش را شامل می‌شود:

  1. محاسبه گذشته قبل از ورود به ماه رمضان
  2. قرار دادن خود در حمایت یکی از اولیای الهی
  3. کم کردن اشتغالات دنیوی
  4. عزلت
  5. اهتمام بیش از پیش به نماز های یومیه
  6. رسیدگی به برادران ایمانی
  7. زیارت اهل قبور
  8. انس منظم با قرآن
  9. شب زنده داری و دعا و مناجات
  10. کنترل جوارح ظاهر و باطن
  11. توسل به وجود مبارک حضرت زهرا و امام زمان علیهما السلام در ماه رمضان
کتاب اسرار ماه رمضان ۲

در بخشی از این کتاب می خوانیم:

از آنجا که ماه مبارک رمضان برای اولیا اول سال سلوکی محسوب می‌شود , و چون هر روز از عمر آدمی بخشی از سفر او به سوی آخرت است بنابراین سالک (پیرو) باید در ابتدای اولین ماه سال خود را برای سفر دوازده‌ماهه‌ی پیش رو آماده کند. حال از یک سو هر مسافری نیازمند رفیق راه و نیز راهنما و حامی و محافظی امین و قوی است، و از سوی دیگر سنّت بزرگان این بود که هرگاه میهمانی را در کنف حمایت خود می‌پذیرفتند تا زمانی که او در حریم ایشان قرار داشت به عنوان عضوی از خانواده‌ی خود محسوبش می‌کردند و تا پای جان در حمایت از او می‌کوشیدند حتی اگر آن مهمان عاصی یا کافر بود.
لذا بسیار سفارش شده که سالک در همان ابتدای ماه مبارک خود را در امان یکی از اولیای الهی علیهم السلام قرار دهد. اهل بیت عصمت و طهارت علیهم السلام اصل و خانه جود و کرامتند و اگر ما را به میهمانی پذیرفتند، ان شاء الله تا پایان سال از شر شیاطین جنی و انسی در امان نگه خواهند داشت و البته …

بخشی ديگر:

حضرت علی (ع) می‌فرمايند: روزه‌ی قلب از فكر كردن در گناهان،‌ برتر از روزه‌ی شكم از خوردنی‌ها است.

قسمتی زيبای دیگر از این کتاب:

وقتی شب اول ماه رمضان می‌شود، پروردگار مَلَک رضوان را که خازن بهشت است خطاب قرار می‌دهد. پس او می‌گوید: بلی، گوش به فرمانم. پس خداوند به او می‌فرماید: بهشت مرا بیارای و آن را برای روزه‌داران از امّت محمد (ص) زینت کن (یعنی اعمال و طاعات را برای بندگان من بیارای) و درهای آن را بر روی ایشان مبند، تا وقتی که ماه مبارک رمضانشان سپری گردد (یعنی توفیق اعمال صالح را در این ماه از آن‌ها سلب مکن). سپس مالک، خازن جهنم را خطاب می‌کند و او عرض می‌کند: بلی، گوش به فرمانم. پس می‌فرماید: درهای جهنم را بر روزه‌داران امّت محمد (ص) قفل کن و آن را مگشا تا وقتی که ماه مبارک رمضانشان سپری شود (یعنی زمینه‌ی گناه را برای آن‌ها فراهم نیاور). سپس پروردگار به جبرائیل خطاب می‌کند و او نیز می‌گوید: بلی، گوش به فرمانم. و خداوند می‌فرماید: بر زمین فرود آی و پیروان شیطان را از امّت محمد (ص) در بند کش که روزه و ایمان بندگان مرا فاسد و تباه نسازند.» این روایت نشان می‌دهد که گرچه عامل اصلی انحراف یا هدایت انسان خود اوست و آیات قرآن هم بر آن تأکید دارد، ولی شیاطین جنّی و انسی در دنیا، بیماری‌های روحی مردم را تشدید می‌کنند؛ چنانکه در سوره‌ی ناس می‌فرماید: «(خداوندا به تو پناه می‌برم) از شر آن وسوسه‌گر نهانی؛ آن که در دل‌های مردم وسوسه می‌افکند.» در ماه مبارک رمضان، این شیاطین در غل و زنجیر می‌شوند. پس ماه رمضان به خودی خود نیز دافع حجب و کدورت‌ها است.

  • تهیه شده توسط دانش‌آموز علی جوهری