درباره پیشدبستانی روزبه
پیشدبستانی روزبه با هدف تربیت همه جانبه و توجه به همه ابعاد تربیت، نوآموزان را برای ورود به دبستان آماده میکند و محیطی غنی و بانشاط برای رشد ایشان فراهم میکند. در راستای تحقق این هدف استفاده از روشهای نوین و کارآمد در حوزه آموزشهای پیش از دبستان و استفاده از تجربیات موفق در کشور و جهان مورد تأکید قرار دارد. مجموعه فعّالیتهای پیشدبستانی روزبه صبح روزهای شنبه تا چهارشنبه برگزار میشود. برنامه هفتگی پیشدبستان به گونهای طراحی شده است که فعّالیتهای مهارتی، هنری و ورزشی موردنیاز نوآموزان را در خود جای بدهد. عمده فعّالیتهای پیشدبستانی روزبه به صورت کارگاهی ارائه میشود که هر زنگ از کلاس یا کارگاه دارای برنامه آموزشی مشخص میباشد.
ورزش و بازیهای میدانی
در برنامه هفتگی نوآموزان، سه ساعت به ورزش و بازیهای میدانی اختصاص یافته است. هدف از کلاس ورزش تقویت مهارتهای حرکتی و ورزشی کودکان و هدف از کلاس بازیهای میدانی استفاده از این مهارتها در قالب بازیهای گروهی و فردی است.
قصّهگویی
آشنایی با کتاب و داستان، در کنار تقویت مهارتهای شنیداری و تقویت قوه تخیّل نوآموزان، هدف اصلی از برگزاری کلاس قصهگویی در برنامه هفتگی نوآموزان پیشدبستانی روزبه است.
هنر
در کلاسهای نقّاشی و هنر، هدف اصلی خلق آثار هنری به خصوصی نیست؛ بلکه تلاش شده است تا در این کلاسها علاوه بر آشنایی مقدماتی با رنگها، به دست گرفتن قلم و برخی مهارتهای زندگی مانند رعایت بهداشت و نظافت، فرصتی برای تخلیه هیجانی کودک در قالب کار با رنگ یا نقّاشی ایجاد شود.
تغذیه
در برنامه روزانه دانشآموزان، یک میانوعده سبک توسط مدرسه تهیّه میشود، اما آمادهسازی و مرتّب کردن محیط و خوردن تغذیه بر عهده خود نوآموزان است. به این ترتیب در خلال برنامه تغذیه نیز تلاش میشود رشد طبیعی کودک مورد توجّه قرار گیرد و استقلال و مهارتهای زندگی در او تقویت شود.
کارگاه پیش دبستان
محیط با مراحل رشد کودک تطابق دارد و طوری آماده شده است که اجازه حرکت آزادانه و انتخاب را به کودک می دهد و علاقه کودک را به انجام فعالیت ها تحریک می کند.
هدف: تامین محیط مناسب سبب رفع آزردگی و رنجش ها و حفظ نظم توسط کودک خواهد شد.
در این کارگاهها که در برنامه هر روز نوآموزان قرار داده شده است، دانشآموزان به کمک ابزارها و فعّالیتهای طراحیشده به یادگیری یکی از ۵ مهارت مربوط به حواس، فرهنگ و هنر، ریاضی، زبانآموزی و مهارتهای زندگی میپردازند.
آنچه در کارگاه اتفاق می افتد:
کودکان تشویق می شوند در این کارگاه بگردند و از طریق ابزارهای موجود یاد بگیرند، کودکان به طور مداوم و تکراری فعالیت ها را انجام می دهند.
اولین بار راهنما فعالیت را ارائه و سپس کودک آن را ادامه می دهد.
کارگاه در برنامه هر روز نوآموزان قرار داده شده و آموزش بطورغیر مستقیم است.
معلم راهنما نیازهای کودک را شناسایی کرده و فرصت هایی برای یادگیری و توسعه فراهم می کند.
معلم در فرایند یادگیری یا بازی دخالت نمی کند مگر اینکه کار کودکان مخرب باشد و به خود یا دیگران صدمه بزند.
ضروری ترین چیز برای کودکان تمرکز کردن است. کودکان باید بدانند چگونه می توانند تمرکز کنند. چرا که زمینه ی شخصیت و رفتار اجتماعی کودک را می سازد.
باانجام فعّالیتها(مهارتهای زندگی، حواس، فرهنگ و هنر، ریاضی، زبانآموزی)میزان تمرکز در کودکان افزایش می یابد ویادگیری در بستر آماده ای صورت می گیرد.
هدف: توجه و احترام به هویت واقعی و شخصیت ویژه کودک است.
نوآموزان در هر کارگاه، در قالب فعّالیتها و ابزارهای طراحی شده، یکی از ۵ مهارت زیر را میآموزند:
کارگاه حواس
تجربه های حسی با تولد آغاز می شوند.کودک با استفاده از حواس می تواند پدیده های اطرافش را شناسایی کند. استفاده از دست ها و حواس ( لمس کردن، بوییدن، شنیدن، دیدن و مزه کردن) منجر به رشد فکری می شود زیرا این شیوه ای است که کودکان با آن درباره جهان یاد می گیرند.ابزار حواس به کودک کمک می کند تا پنج حس خود را توسعه دهند. فعالیتهای حسی در یادگیری مفاهیم پایه، گسترش و تقویت حواس کودک کمک می کنند. همچنین هنگامی که کودک ابزار حواس را با کارهای احساسی ترکیب می کند درک منطقی آنها گسترش می یابد و آگاه تر نسبت به محیط پیرامون عمل می کنند. کودک می آموزد یک کاوشگر خوب در محیط باشد و از طریق تجربیات حسی پدیده های اطراف را درک کند.
اهداف کارگاه حواس
- تقویت حس بینایی
- تقویت حس چشایی
- تقویت حس بویایی
- تقویت حس لامسه
تقویت حس شنوایی
کارگاه مهارت های زندگی
این بخش شامل هماهنگی و تقویت مهارت های حرکتی، مراقب از خود، مراقبت از محیط و یادگیری آداب است. کودک می آموزد چگونه از عهده کارهای شخصی و فعالیت های روزمره زندگی خود برآید.
تمامی این مهارت ها با تمرین و تکرار رشد می کنند. بنابرای هرگاه یک فعالیت حرکتی خاص را انجام می دهیم، مسیر طبیعی( مسیر ارتباطی که بین مغز و عضلات وجود دارد) بارها و بارها تقویت می شود و می توانیم حرکت را بهتر انجام دهیم.همچنین هر چه بیشتر از عضلات استفاده شوند قوی تر می شوند.
اهداف کارگاه مهارت های زندگی
- بدست آوردن مهارتهای کاربردی جهت برآورده کردن نیازهای فردی
- تقویت عضلات ریز و درشت
- تقویت مهارتهای حرکتی
- هماهنگی چشم و دست
- تقویت مهارتهای اجتماعی
- استقلال
- تمرکز
- نظم
کارگاه فرهنگ و هنر
این بخش شامل علوم فیزیکی، جغرافی، گیاه شناسی، جانور شناسی و تاریخ است. در این بخش مفاهیم متنوعی با ابزارهای مختلف یاد می گیرند.بطور نمونه در جغرافی از دو کره زمین استفاده می شود . یک کره زمین که آبها و خشکی ها را نشان می دهد قسمت هایی که خشکی را نشان می دهند سنباده ای و بافتی خشن و آب ها، سطحی صاف و با رنگ آبی نشان داده می شود.
کره ی دوم هفت قاره را معرفی می کند که هر کدام با یک کد رنگی مشخص شده اند.کودکان نام و مکان هر قاره را یاد می گیرند. همان رنگ ها در پازل جهان نیز وجود دارد.در این مرحله کودک در مورد کشورهای هر قاره فرهنگ( نوع غذا، پوشش، رنگ پوست، فعایت های هنری سوغاتی هر منطقه )اطلاعات کسب می کند.
با آموزش مفاهیمی درباره جغرافی و علوم … به کنجکاوی کودکان درباره جهان پاسخ داده می شود. این موضوعات بهم پیوسته اند و کودک در سال های بعد نیز می تواند سطح دانش خود را ارتقا دهد.
اهداف کارگاه فرهنگ و هنر
- آشنایی با مفاهیم جغرافیا
آشنایی با مفاهیم جانور شناسی( موجودات زنده و غیره زنده، 5 دسته ی جانوری، مهره داران و بی مهره گان) کودکان در مورد ویژگی بارز انواع جانوران مثل اسامی، انواع زیستگاه و اجزاء بدن یک جانور آموزش داده می شوند
آشنایی با مفاهیم گیاه شناسی( با کمک انواع پازل گل و درخت انواع برگ ها) انجام این فعالیت ها به کودکان کمک می کند تا نسبت به خصوصیات چیزهایی که در مخیط های خودشان رشد می کنند بیشتر توجه کنند.
کارگاه ریاضی
ذهن ریاضی: منظور از ذهن ریاضی توجه به تمایلات منحصر به فرد انسان مانند نظم، دقت، اکتشاف و جهت گیری ذهن است. انسان ها همچنین تواناییهای منحصر به فردی برای تصورکردن و ایجاد تفکر انتزاعی نیز دارند. ذهن ریاضی با دقت شکل گرفته است تمایل به تخمین زدن دارد، باید کمی سازی کند، شباهت ها، تفاوت ها و انواع الگو ها را ببیند تا نظم ذهنی ایجاد کند. بنابراین کودک یک نقشه ذهنی ایجاد میکند تا با تغییراتی که ممکن است در محیط رخ دهد سازگار شود. تغییرات ریاضی یک مفهوم انتزاعی است، اما کودک آمادهی درک این مفهوم است.
در کارگاه کودکان با کمک ابزار می آموزند چطور با شیوههای مختلف به راه حل های اکتشافی در حل مسئله دست یابند. مباحث ریاضی در کارگاه شامل کمیت ( روابط کمی، شمارش، عملیاتی) اندازهگیری ( صفت ها، واحدها و مفهوم اندازهگیری، روابط اندازه گیری) هندسه و مفهوم فضا ( ویژگی های هندسی، روابط هندسی، مکان و جابجایی) الگو کشی (الگو و روابط) هستند. ریاضیات به کودکان انگیزه می دهد دنیای خودشان را بسازند و درک ریاضیاتیشان بالا رود. محاسبات (جمع، تفریق، ضرب، تقسیم) و مفاهیم ذکر شده در بالا به کمک ابزار و بطور تجربه حسی به کودکان ارائه می شوند.
اهداف کارگاه ریاضی
- حل مسئله
- استدلال و اثبات ( شناخت الگو، طبقه بندی)
- منعکس کردن( شرح دادن حل مسئله)
- متصل کردن ارتباط بر قرار کردن
کارگاه زبان آموزی
آغازیادگیری زبان درست از زمان تولد است. نوزاد به حرکات لب های شما نگاه می کند تا آن را تجزیه کند ما می توانیم کودک را در پیشرفت زبانی و غنی سازی ذخیره واژگانش از راه های گوناگون کمک کنیم. در صورتی که کودک بتواند پدیده هایی که به طور روزمره در معرض آن قرار می گیرد با حواس مشاهده نماید بتدریج روابط میان کل و جزء ، انواع ارتباط ها مانند تشابه، تفاوت، تضاد و … را درک کند و از این طریق شناخت بیشتر و عمیق تری نسبت به محیط و پدیده های آن بدست آورد.
با بازی های گوناگون می توان به امر یادگیری زبان دست یافت. این گونه فعالیت ها در واقع نوعی آماده سازی ذهن و دست قبل از خواندن و نوشتن محسوب می شود.
اهداف کارگاه زبان آموزی
- مهارت تصویر خوانی
- مهارت شنیدن
- مهارت سخن گفتن
- مهارت هماهنگی چشم و دست
- مهارت خواندن
- درک روابط